سرمایه گذاری 50 میلیون دلاری کره جنوبی در ارز رمزها تا سال 2025
15 جولای 2020
سه غول بزرگ مخابراتی دنیا درصدد یک راه بلاکچینی برای کاهش هزینه رومینگ هستند
16 جولای 2020

قوانین رمز ارز براساس شرع اسلام می باشد

 

islam coin 2

به نظر می‌‌‌‌‌‌‌رسد جهان اسلام برای تصدی گسترده دارایی‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال مصمم است و محققان ادعا می‌‌‌‌‌‌‌کنند که معاملات رمزارزها کاملاً با قوانین شرع اسلام سازگار است. علیرغم اینکه امروزه در بیشتر کشورهای غربی، مسائل مربوط به دین و پول مستقل از یکدیگر اداره شده‌‌‌‌‌‌‌اند، با این حال کسانی که از اصول شرعی اسلام پیروی می‌‌‌‌‌‌‌کنند، این دو امر را به طور جدا نشدنی و در هم تنیده می‌دانند. از آنجا که قوانین اسلامی جهت تعیین منبع مالی برای انجام هرگونه تراکنش، بسیار حساس هستند، رمزارزها به لطف چارچوب‌‌‌‌‌‌‌های شفاف خود می‌‌‌‌‌‌‌توانند هنگام صدور، توزیع و معامله وجوه به شیوه سازگار با شریعت، بسیار مفید واقع شوند. در همین راستا، طبق اعلامیه مشخصی که توسط کمیسیون اوراق بهادار شورای مشاوره شریعت مالزی انجام شد، معامله دارایی‌های دیجیتال طبق قانون در مرزهای این کشور مجاز است. این حکم جدید نه تنها به رشد اقتصادی اکوسیستم مالی موجود در مالزی کمک خواهد کرد بلکه با ایجاد نقشه‌‌‌‌‌‌‌راهی می‌‌‌‌‌‌‌تواند توسط سایر کشورهای اسلامی به منظور ترویج نوآوری رمزارزها در راستای ارزش‌‌‌‌‌‌‌های عمیق اخلاقی بیان شده توسط سنت‌‌‌‌‌‌‌های اسلامی، مورد استفاده قرار گیرد. برای درک بهتر چگونگی تطبیق رمزارزها با اصول شریعت اسلامی، نشریه کوین‌‌‌‌‌‌‌تلگراف گفتگویی با آدلین ذوالكفلی، کارشناس معرفی شده Masryef Management House (یك شركت مشاوره در امور مالی اسلامی)، انجام داد. به نظر وی، تجارت عادی رمزارزها برای اهداف سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاری با توجه به قانون مالی شرع اسلام، مجاز است. با این حال، فعالیت‌های دیگر و اقداماتی که در تعارض مستقیم با قوانین و ارزشهای شرعی است مجاز نیستند و ممکن است حرام تلقی شوند. وی افزود:

 
 

قوانین شرع با توکن‌‌‌‌‌‌‌های دارایی‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال اگر بعنوان دارایی شناخته شوند، سازگار است. علاوه بر این، می‌‌‌‌‌‌‌بایست ارزشی ذاتی و یا منفعتی برای دارایی دیجیتالی وجود داشته باشد و صدورکننده یا باعث و بانی معامله، باید طبق معیارهای شرع هدایت شود.

 
 

به طور کلی، دارایی‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال سازگار با شریعت می‌توانند مانند سایر دارایی‌های دیجیتال معمولی عمل کنند، اما چندین تفاوت اساسی وجود دارد، مانند (1) از آنها نمی‌توان برای سرمایه‌گذاری شرکت‌هایی که فعال در بخشهای سازگار با شریعت نیستند استفاده کرد. (2) برخی از الزامات مورد نیاز باید برآورده شود تا با سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاران به طور یکسان رفتار شود. (3) عدم توانایی کاربران در استفاده از بودجه متعارف یا سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاری در شرکت‌هایی که دارای بدهی زیادی هستند و (4) الزام نظارت بر فعالیت‌های سرمایه‌گذاری توسط یک هیئت یا انجمن شرعی.

 
 

دستورالعمل‌‌‌‌‌‌‌های مالی شرعی از نظر ماهیت انعطاف پذیر هستند

با توجه به این پرسش که آیا براساس متن کتاب مقدس، می‌توان مانع از رشد مالی مبتنی بر رمزارزها در خاورمیانه شد، بابک بهبودی، مدیرعامل شرکت فین‌‌‌‌‌‌‌تک Synchronium به کوین‌‌‌‌‌‌‌تلگراف گفت، قوانین شرع همواره پیشرو بوده و مرتباً توسط کارشناسان اسلامی مطابق با شرایط و پیشرفتهای مربوط به هر فناوری جدید در حال بروزرسانی هستند. با این حال، وی اعتراف كرد با توجه به اینكه حتی ایده اصلی رمزارزها برای شریعت اسلامی موضوعی کاملا جدید است، ممكن است مدتی طول بكشد تا متخصصان بتوانند آنها را از فعالیت‌‌‌‌‌‌‌های حرام متمایز كنند. بهبودی همچنین خاطرنشان کرد: پیش از ظهور رمزارزها، موضوعاتی مشابه در خصوص سازگاری شرع و معاملات بورس کالا در خاورمیانه مشاهده شده بود. از آنجا که قوانین اسلامی جهت تعیین منبع مالی برای انجام هرگونه تراکنش، بسیار حساس هستند، رمزارزها به لطف چارچوب‌‌‌‌‌‌‌های شفاف خود می‌‌‌‌‌‌‌توانند هنگام صدور، توزیع و معامله وجوه به شیوه سازگار با شریعت، بسیار مفید باشند. بهبهودی معتقد است این پذیرش از سوی بانک‌‌‌‌‌‌‌های اسلامی در عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر بسیار محتمل می‌‌‌‌‌‌‌باشد:

 
 

در حال حاضر، تعدادی از بانک‌‌‌‌‌‌‌های اسلامی در خاورمیانه مزایای استفاده از بلاکچین و توکن‌‌‌‌‌‌‌های سهامی را برای محصولات مالی خود ارزیابی می‌‌‌‌‌‌‌کنند. با این حال، هنوز زود است که بگوییم چه نوع محصولات فایننسی، پذیرای بلاکچین و رمزارزها خواهند بود.

 
 

تصویب شرع موجب تسریع در پذیرش خواهد شد

توجه به این نکته حائز اهمیت است، که تصویب و حسابرسی پژوهشگران اسلامی بخشی جدایی‌‌‌‌‌‌‌ناپذیر از هر فرآیند مربوط به راه‌‌‌‌‌‌‌اندازی دارایی دیجیتالی سازگار با شریعت است. در نتیجه، پلتفرم‌‌‌‌‌‌‌ها/سرویسهایی که امکان ایجاد آیین نامه‌ها و پروتکل‌‌‌‌‌‌‌های حسابرسی ساده برای احزاب شرعی را فراهم می‌کنند، به سهولت در پذیرش محصولات مرتبط با رمزارزها در جهان اسلام کمک خواهند کرد. در همین راستا، نبیل عیسی، شریک شرکت King & Spalding (شرکت حقوقی بین‌المللی) به کوین‌‌‌‌‌‌‌تلگراف گفت اجرای خودکار سیاست‌‌‌‌‌‌‌های پیشرفته برای ابزارهای دیجیتالی ضروری است و به ارائه‌‌‌‌‌‌‌دهندگان خدمات مالی و وکلایشان کمک می‌کند تا با پژوهشگران شریعت جهت ایجاد دارایی‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال سازگار همکاری کنند. رهنمودهای دقیق ارائه شده توسط قوانین شرعی ممکن است برای سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذارانی که مایل به ورود به این فضا نیستند تاثیرگذار باشد. زیرا یک محصول کاملاً سازگار، در مقایسه با صندوقی قراردادی مالزی و یا شورای همکاری خلیج فارس، قابل فروش‌‌‌‌‌‌‌تر خواهد بود. عیسی افزود:

 
 

به طور کلی، هیچ چیز مانع سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاری یک فرد غیرمسلمان در یک محصول مطابق با شریعت نمی‌‌‌‌‌‌‌شود، بنابراین، ایجاد و مراقبت از دارایی دیجیتالی مطابق شرع است. در حقیقت، بسیاری از سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاران غیرمسلمان از این اینگونه سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاری‌‌‌‌‌‌‌های اخلاقی که محصولات مالی با ریسک بالا را درگیر نمی کنند، قدردانی می‌‌‌‌‌‌‌کنند. چنین مواردی اغلب بعنوان محصولات مالی «اخلاقی» خوانده می شوند.

 
 

در آخر اینکه، شرکت‌‌‌‌‌‌‌های سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاری هدفمند که بخشی از درآمد آنها ممکن است از فعالیت‌‌‌‌‌‌‌های حرام، مانند سوپر مارکت‌‌‌‌‌‌‌ها، خطوط هوایی، هتل‌‌‌‌‌‌‌ها و رستوران‌‌‌‌‌‌‌ها بدست آید، باید مورد توجه واقع شوند. عیسی خاطرنشان کرد: به طور کلی این پذیرفته شده که هرگونه درآمد حرام یک شرکت ناسازگار که از 5 درصد درآمد کل آن تجاوز نمی‌‌‌‌‌‌‌کند، می‌‌‌‌‌‌‌تواند بعنوان درآمد حاشیه یا فرعی طبقه‌بندی شود.

 
 

جهان اسلام باید آماده شود

برخلاف برخی تصورات غلط رایج پیرامون اسلام و ناسازگاری آن با رمزارزها، شایان ذکر است که هر چهار مکتب اهل تسنن موارد غیرفیزیکی را بعنوان دارایی قانونی پذیرفته و به همین دلیل مجاز به معامله هستند. دارایی‌‌‌‌‌‌‌های معنوی و علائم تجاری نمونه‌‌‌‌‌‌‌ای از دارایی های غیرفیزیکی هستند. از این گذشته، هر نوع دارایی معتبری می‌‌‌‌‌‌‌تواند تحت عنوان شریعت اسلامی معامله شود. متیو مارتین، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت Blossom Finance (یک بلاکچین مبتنی بر ایجاد اوراق بهادار و بستر سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاری بر اساس موازین مالی اسلامی) به کوین‌‌‌‌‌‌‌تلگراف گفت:

 
 

دانشمندان شریعت مانند مفتی فراز آدم و مفتی محمد ابوبکر، اظهار داشته‌‌‌‌‌‌‌ا‌‌‌‌‌‌‌ند که رمزارزها به طور کلی تعریف پول را تحت عنوان شرع برآورده می‌‌‌‌‌‌‌کنند. دکتر محمد داود باکر خاطرنشان می‌‌‌‌‌‌‌کند که رمزارزها بیشترین نیاز پول اسلامی را برآورده می‌کنند. با توجه به این امر، به مسلمانان توصیه می‌‌‌‌‌‌‌شود فقط به صورت نقدی معامله کنند. من نمی‌‌‌‌‌‌‌توانم تصور كنم كه هر مشتق رمزارزی سازگار با شرع است مگر اینکه شما بعنوان مثال، معاملات قابل وصول آن دارایی را داشته و از آن در مقابل خطرات ناپایداری قیمت بتوانید محافظت کنید.

 
 

تصمیم مالزی، تغییر بازی؟

در مورد این موضوع که چگونه اقدام اخیر مالزی برای قانونی کردن معامله دارایی‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال می‌‌‌‌‌‌‌تواند بر جهان اسلام تأثیر بگذارد، کلوین چواه، بنیانگذار و مدیر عامل SINEGY (تنظیم کننده مبادلات دارایی‌های دیجیتال مالزی) به کوین‌تلگراف گفت این تصمیم ممکن است پیامدهایی جهت صدور دارایی‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال بر اساس اصول مالی اسلامی داشته باشد و افزود: این فرصت می‌‌‌‌‌‌‌تواند مالزی را برای ایجاد محیطی جهت شکوفایی نوآوری‌‌‌‌‌‌‌هایی هماهنگ با ارزش های اخلاقی عمیق، در نقشه جهانی قرار دهد. بابک بهبودی، احساسات مشابهی را به اشتراک گذاشت و معتقد است در آینده نزدیک، کارشناسان شریعت در سراسر هر ملت اسلامی قادر خواهند بود مجموعه‌‌‌‌‌‌‌ای از قوانین را برای حل هرگونه مساله ناشناخته در مورد رمزارزها تنظیم کنند تا این دارایی جدید به طور کامل در دسترس جامعه مسلمین قرار گیرد. در حقیقت وی خاطرنشان كرد كه شماری از كشورها مانند ایران، ترکیه و امارات پیش از این قوانین شریعی روشنی در مورد چگونگی اداره رمزارزها تنظیم کرده‌‌‌‌‌‌‌اند. درپایان، مارتین معتقد است با توجه به این واقعیت ساده که قانون شرع در درجه اول مربوط به تولید و حفظ ثروت است، توکن‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال دولت‌های اسلامی را با قول انتقال سرمایه به بخش‌‌‌‌‌‌‌های تولیدی مانند کریپتو، تا زمانی که ریشه در اصولی مانند شفافیت و پاسخگویی دارند، ارائه می‌‌‌‌‌‌‌دهد.

 
 

برخی از مناطق گره خورده با رمزارزها به بررسی بیشتری نیاز دارند

در حالی که معاملات دارایی دیجیتال ممکن است امروزه با اکثریت قریب به اتفاق دستورالعمل‌‌‌‌‌‌‌های شرعی سازگار باشند، هرچه خرید و فروش مشتقات دارایی دیجیتال ادامه یابد، این امور ممکن است پیچیده‌‌‌‌‌‌‌تر شوند. به خصوص از آنجایی که اکثریت قریب به اتفاق این پیشنهادها، از لحاظ ماهیتی بسیار سوداگرانه و با اصول اساسی مالی اسلامی ناسازگار هستند. عیسی در این باره اظهار داشت: در بسیاری از موارد اگر مشتقات شامل غرر (درجه بالایی از خطر یا عدم اطمینان) باشند مطابق شرع نیستند. با این حال، مشتقات سازگار با شرع هم وجود دارد که با محدود کردن سطح خطر فعالیت می‌‌‌‌‌‌‌کنند. بنابراین، هر دارایی دیجیتال باید بتواند همان الزام یک دارایی غیردیجیتال را برآورده کند. سرانجام، خورخه سباستیائو، مشاور بلاکچین مستقر در دبی و مدیر ارشد سابق فناوری هوآوی، معتقد است در حال حاضر جهان اسلام به جای تمرکز بر بازار مشتقات (گزینه‌‌‌‌‌‌‌ای که همیشه می‌‌‌‌‌‌‌تواند در ماهها یا سالهای آتی با دقت بیشتری مورد کاوش قرار گیرد)، می‌‌‌‌‌‌‌بایست روی بهره بردن از دارایی‌‌‌‌‌‌‌های دیجیتال در دسترس و سازگار با شریعت مانند موارد پشتیبانی شده توسط املاک، مستغلات و فلزات گرانبها تمرکز کند. وی افزود: جامعه شریعت کاملاً محافظه کار است. بنابراین، ایجاد چنین بازارهای مشتقاتی مربوط به آینده است و بلافاصله محقق نخواهند شد

 
Bersipa Ecosystem