رمز ارز اتریوم در سال 2015 از طریق یک IEO عرضه گردید. قیمت پایه اولیه برای این اکو سیستم مهم 0.4 دلار تعیین گردید. اتریوم توانسته است در عرض پنج سال به رشد حدود صد هزار درصدی یا 1000 برابری دست یابد.
بیت کوین کش BITCOIN CASH تنها ارز پایه رمز ارزی دنیاست که از زمان ورود به مارکت تا قیمت فعلی آن، بیش از 60 درصد ارزش خود را از دست داده است. این رمز ارز در سال 2017 وارد مارکت شد و قیمت اولیه 460 دلاری را با خود به همراه داشت اما به مرور زمان ارزش خود را از دست داد و در زمان نگارش این مقاله 213 دلار ارزش دارد.
در سپتامبر 2020، با داغ شدن توکن های حوزه دیفای؛ توکن عجیبی با تبلغات زیاد به مارکت آمد که در همان روز اول از قیمت 5 دلاری به قیمت 6200 دلار رسید. در کمتر از دوازده ساعت رشد قیمتی صد و بیست هزار درصدی را تجربه کرد که چنین چیزی نه تنها در مارکت رمز ارزی دنیا، بلکه در تاریخ بازارهای مالی دنیا سابقه نداشته است. نکته جالب اینکه به محض رسیدن به قیمت 6200 دلاری در همان روز، در عرض دو ساعت با کاهش عجیب قیمتی، قیمت آن به زیر 0.04 دلار رسید و فردای آن روز نیز قیمت 0.0003 دلار و در عرض دو روز با نزدیک شدن این توکن به قیمت صفر، از کلیه مارکت های جهان برچیده شد. میلیون ها دلار پول سرمایه گذاران در عرض چند ساعت بر باد رفت و بعضی ها نیز چند ساعته ثروت عجیبی به جیب زدند.
دوازده سال پیش اولین کدهای بیت کوین بر روی جنسیس بلوک توسط فردی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو نوشته شد. کدها از طریق ایمیل ناشناس به چند برنامه نویس مشهور ارسال گردید و با پیگیری آنها و توسعه روز افزون این فناوری، مارکتی در جهان در یکدهه اخیر شکل گرفت که ارزشی بالغ بر نیم تریلیون دلار را به خود می بیند. در این سالها افراد زیادی ادعا کرده اند که ساتوشی ناکاموتو هستند اما هر بار در دادگاه، مدارک و شواهد کافی برای این موضوع ارائه نکرده اند و به نظر نمی رسد هیچکدام یک از انها خالق بیت کوین باشند. از مشهورترین افرادی که به انها ساتوشی می گویند را می توان به کریک رایت و آدام بک اشاره نمود که البته آدام بک این فرضیه را چندین بار قویا رد نموده است. در هر حال به نظر نمی رسد که جناب آقا یا خانم ناکاموتو قصد داشته باشد خود را معرفی کند و به همین سبک ناشناس ماندن گویا راضیست.
سودای سودهای زیاد، باعث شده است که شرکت ها یا اشخاص توانمند در برنامه نویسی بلاکچین دست به کار شوند و روزانه شاهد ورود انواع و اقسام کوین ها و توکن ها در بازار باشیم. از هر 20 موردی که روزانه در مارکت جهانی ارائه می شود حدودا 15 مورد انها یک کلاهبرداری کامل هستند و افراد ناآگاه زیادی را در این زمینه هدف قرار می دهند. از میان پنج رمز ارز دیگر نیز فقط یک رمز ارز مارکت بزرگ و معتبر و با عملکرد واقعی پیدا می کند و چهار رمز ارز دیگر یا ارزش های بسیار پایینی خواهند گرفت یا کارایی و عملکرد واقعی نخواهند داشت. در سال 2020، از میان دو هزار توکن و رمز ارزی که وارد مارکت شده است، فقط پنجاه عدد از انها مارکت ها بزرگ و کاربری و عملکرد واقعی پیدا نموده اند و بقیه یک بازار ساده خرید و فروش یا کلاهبرداری بوده اند.
هک کردن سیستم های بلاکچین عملا غیر قابل انجام است. اما در هر سال بارها در خبرها حتما مطالعه نموده اید که از فلان صرافی رمز ارزی در اقصی نقاط جهان سرقت هکری صورت پذیرفته است. شیوه این سرقت ها از طریق ورود به حساب کاربری اعضا که از طریق درگاه وب - و نه بلاکچین - هست صورت می گیرد. شرکت های زیادی در حال کار کردن بر روی ایجاد سایت های صرافی بصورت کامل بر روی بلاکچین هستند تا امنیت را به صددرصد افزایش یابند اما هنوز این عمل محقق نگردیده است. در سال 2018 در بزرگترین سرقت رمز ارزی دنیا از صرافی کویین چک، بیش از پانصد میلیون دلار بیت کوین و اتریوم و بیت کوین کش دزدیده و به حساب های نامعلوم انتقال داده شد. هنوز بعد از گذشت دو سال، هکرها دست به ان مبالغ دزدیده شده در کیف پول خود نزده اند و به این طریق عملا رهگیری انها بی فایده خواهد بود.
یکی از پروتکل هایی که شرکت ها یا صرافی های دارنده رمز ارزها انجام می دهند، پروتکل اثبات سوخت هست که از طریق این روند، مقدار از یک رمز ارزی به کیف پولی انتقال داده میشود که هیچ کسی به ان دسترسی ندارد و به اصطلاح به انها PUBLIC WALLET گفته می شود. این کار برای حفظ ارزش کوین ها صورت می پذیرد و اصولا باعث می شود روند رشد قیمتی یک کوین از بین نرود. روزانه به طور میانگین بیست میلیون دلار از مارکت جهانی رمز ارزهای مختلف سوزانده می شود و این یعنی بیست میلیون دلار ارزش مارکت جهانی کمتر می گردد.
بزرگترین صرافی دنیا از نظر حجم معاملات و حجم نقدینگی، صرافی باینانس چین می شود. این صرافی با داشتن بیش از چهارصد پلاتفرم معامله ای ارز رمزی در دنیا بی رقیب می باشد. گردش مالی این صرافی در هر روز به رقم دیوانه کننده 10 میلیارد دلار می رسد. این بدین معنی خواهد بود که سالانه و حداقل در این صرافی چیزی درحدود 4 تریلیون دلار گردش مالی صورت می پذیرد. برای درک بهتر این حجم کافیست بدانید که ارزش کل بورس ایران، فقط معادل یکماه گردش مالی این صرافی چینی می باشد و این صرافی به تنهایی دوازده برابر ارزش کل بورس ایران گردش مالی دارد.
با وجود اینکه از زمان رسمی شدن معاملات در صرافی ها و ظهور کیف های پول های الکترونیکی به شکل امروزی، بیش تر از پنج سال نمی گذرد، اما تعداد کاربران جهانی این بازار رشد خوبی را نشان می دهد. براساس آخرین آمارهای جهانی، بیش از چهل میلیون کیف پول الکترونیکی در سراسر جهان بر روی گوشی های هوشمند فعال می باشد که با تخمین داشتن هر نفر چند کیف پول می توان حدس زد که تعداد افرادی که حداقل یک موجودی ارز رمزی در کیف پول خود دارند به بیش از ده میلیون نفر نیز نمی رسد. براساس اخرین اعلام کویین دسک نیز تعداد تریدرهای حرفه ای و آماتور این مارکت جهانی نیز چیزی در حدود 1.3 میلیون نفر می باشد که رقم بسیار بسیار ناچیزیست و نشان از بکر بودن این بازار در سطح جهان دارد. با توجه به امارهای موجود در صرافی های ایرانی و هش ریت منطقه ایران برای ماینینگ نیز، پیش بینی می گردد چیزی در حدود 30 الی 50 هزار نفر در ایران نیز در این مارکت حضور داشته باشند که بکر بودن این بازار در ایران را نیز نشان می دهد.